(4 adag)
Leves
50 dkg sárgabarack
2 dl víz
2 ek cukor
2 dl habtejszín
Túrógombóc
50 dkg tehéntúró
1 db tojás
2 ek cukor
1 csipet só
4 csapott ek búzadara
4 ek kekszmorzsa
40 perc elkészítési idő
A sárgabarackot kimagozzuk, és apró kockára vágjuk.
Az összevágott barackot két evőkanál vízzel feltesszük főni.
Amikor a barack levet ereszt, ízlés szerint cukorral ízesítjük, hozzáadjuk a maradék vizet, és néhány percig tovább főzzük.
Ha a barack teljesen megpuhult, botmixerrel pépesítjük. Ha túl sűrű lenne, kevés víz hozzáadásával hígíthatjuk.
A barackpürét visszatesszük a tűzre, és felmelegítjük.
A tejszínhez kanalazunk egy keveset a barackból, majd jól elkeverjük. Ezt egészen addig ismételjük, amíg a tejszín és a barack azonos hőmérsékletű lesz.
A langyos tejszínt folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a barackhoz.
Néhány percig tovább melegítjük a levest, majd elzárjuk alatta a lángot, és lehűtjük.
Közben elkészítjük a túrógombócot: a túrót villával összetörjük, majd kikeverjük a tojással, a cukorral és a sóval.
A túrókrémhez keverjük a búzadarát, majd a masszát habzsákba töltjük.
Kinyomjuk a habzsákból a túrós masszát, melyből konyhai olló segítségével egycentis galuskákat vágunk a lobogó, forró vízbe.
Amikor a túrógombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanál segítségével tálba szedjük őket.
A levest hidegen, langyos túrógombócokkal és kekszmorzsával megszórva tálaljuk.